NEDEN DUBAI? NEDEN DUBLIN?
Çoğu öğrenci için bir Ortadoğu ülkesi olması ve ana dilinin İngilizce olmaması sebebiyle, özellikle de İngilizce dil eğitimi adına Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı negatif bir önyargı var. Ben de bir yurt dışı eğitim danışmanı olmama rağmen bu önyargıya sahiptim. Pandemi sonrası yoğun çalıştığımız ülkelerde yaşanan işlem süreci gecikmeleri ve vize problemlerinden dolayı Dubai güçlü bir alternatif olarak öne çıkmaya başladı. Dubai’ye gönderdiğim ilk öğrenciler bana gelip Dubai’de eğitim almak istiyoruz dediklerinde, açıkçası özellikle Dubai’yi istemelerine şaşırmadım da değil. Öğrencilerimin çok acil bir şekilde eğitime gitmeleri gerekiyordu ve bu nedenle tek tercihleri olan Dubai üzerinden ilerledik. Bunun en önemli sebebi Dubai vizelerinin 2 ila 4 hafta gibi bir sürede sadece pasaport, bir adet fotoğraf ve okul ödemesini yapıldığını gösteren belge ile alınabilmesiydi. Bu öğrencilerim aslında benim şansımdı diyebilirim. Çünkü Dubai hakkında bildiklerimin çoğunu bu öğrencilerim sayesinde öğrendim.
Öğrencilerimin eğitime başladıktan sonra bana ilettikleri olumlu geri dönüşler sonrası daha fazla öğrenciyi Dubai’de eğitime yönlendirmeye başladım. Özellikle Avustralya, Kanada, İngiltere gibi vize şartları ağır olan ülkelere profili uygun olmayan öğrencileri dil eğitimi için buraya yönlendirip sonrasında bu ülkelere akademik ya da mesleki eğitim planlayarak vizelerini güçlendirdik. Eğer siz de bu ülkelere gitmek istiyorsanız araştırma yaparken vizeler konusunda olumsuz yazıları çok okumuş olmalısınız. Benzer şekilde Avustralya’ya gitmek isteyen bir öğrencimi kabul ve vize şartlarını sağlayabilmesi için öncelikle Dubai’ye eğitime gönderdik, İngilizce seviyesini kısa sürede geliştirerek daha sonra Avustralya’da bir kolejden kabul aldık ve şimdi hayalini kurduğu Avustralya’da eğitimine devam ediyor.
Biz danışmanlar için en önemli şey öğrencilerden aldığı geri dönüşlerdir. Her ne kadar çalıştığımız birçok okulu ve ülkeyi çeşitli dönemler ziyaret etme imkanına sahip olsak bile, her okulu görmek daha da önemlisi bir öğrenci gibi bir okulu ya da ülkeyi deneyimleme şansımız olamıyor. Dubai için aldığım geri dönüşlerle şunu fark ettim. Dubai ekonomik gücü ve yüksek yaşam standartları sayesinde çok kaliteli eğitmenleri okullarında istihdam edebiliyor tüm eğitmenler CELTA (Cambridge Üniversitesi Tarafından Akredite Edilen İngilizce Eğitim Belgesi) belgesine sahip alanında deneyimli kişiler. Bu sayede İngiltere-İrlanda ya da Amerika’da İngilizce eğitimi almak ile Dubai’de dil eğitim almak arasındaki fark ortadan kalkıyor ve hatta kaliteli eğitmenler sayesinde Dubai’nin öne geçtiğini bile söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz günlerde öğrencilerimden duyduklarımı birinci elden deneyimlemek için bir fırsatım oldu. Dubai ve Londra’da kampüsleri bulunan English Path Language Schools & GBS okullarının düzenlediği fam trip kapsamında, Ankara şubesinde yurt dışı eğitim danışmanı olarak görev yaptığım EğitimAL’ı temsil etme şansım oldu. Ne kadar öğrencilerimden olumlu referans alsam da, ilk elden Dubai’yi deneyimleyecek olmak beni ayrı heyecanlandırdı! Dubai’ye ilk adım attığımda çok gelişmiş bir ülkeye geldiğimi hissettim. Ülkede her şey kurallı ve hızlı bir şekilde ilerliyor. Hiç zorluk yaşamadan ve zaman kaybetmeden havaalanından çıkış işlemlerimizi hallettik.
Çıkışımızda bizi English Path Language Schools dil okulunun yetkilileri karşıladı. Okulların tamamında ücretsiz öğrenciler için karşılama hizmeti var ancak eğer bunu tercih etmezseniz taksilerin tarife açılışı havalimanı için 25 Dirhem’den başlıyor. Eğer biz taksi ile konaklayacağımız yere gitseydik yaklaşık 150 Dirhem civarında bir ödeme yapmamız gerekecekti. 150 Dirhem yaklaşık 45 USD tutuyor. Kıyaslamak açısından, Mart ayında bulunduğum İrlanda’da havalimanı-konaklama arasında taksi için yaklaşık 50 EUR ödemiştim ve bu açıdan aşağı yukarı benzer olduğunu düşünebilirsiniz. Örnekten de anlayacağınız gibi aslında Dubai için çizilen o “çok pahalı” imajı pek de gerçek değil. Birçok öğrenci Dubai için çok pahalı ön yargısı ile hareket ediyor ancak hem İngiltere, hem de İrlanda’daki deneyimlerimle karşılaştırınca ,aslında bu ülkelerle benzer seviyede olduğunu söyleyebilirim. Yazının ilerleyen kısımlarında sizler için bir karşılaştırma tablosu da yaptım. Bu tabloyu inceleyerek ne demek istediğimi daha net anlayabilirsiniz.
Dubai gezimiz süresince English Path Language Schools Dubai dil okulunun işlettiği ESAW yurdunda kaldık. Apart tarzında olan yurt Dubai’de konaklayacağınız en uygun ücrete sahip yurtlardan biri diyebilirim. Yurttan okulun ücretsiz servisleriyle EP Dubai dil okulu yarım saat mesafede. Yeni bir bina olmasından ve nispeten uygun bir seçenek olmasından dolayı orada bulunan diğer yurt binalarından farklı. ESAW’da sadece haftalık 105 USD ödeyerek paylaşımlı odalarda konaklayabiliyorsunuz. Eğer bir yurtta aradığınız ilk kriter fiyat ise ESAW sizin için biçilmiş kaftan. Ancak yurttan beklentiniz daha fazlası ise farklı seçenekler de bulabilirsiniz. ESAW bulunduğu bölge sebebiyle öğrenci aktivesi açısından yetersiz bir yurt.
İlk günümüzde bir etkinlik bulunmamasından faydalanarak EP Dubai’de eğitim gören öğrencimle buluştuk. Amacımız bir öğrenci gözüyle Dubai’yi yaşamaktı ki sayesinde başardık. Mustafa’yla beraber, “dünyanın en büyük alışveriş merkezi” olan Dubai Mall’a gittik. Mustafa, kaldığımız yurttan bizi aldı ve yurttan Dubai Mall’a gitmek için önce metro durağına (Al Safa) gitmemiz gerekiyordu. Yurt-metro arası taksiyle 22 Dirhem tuttu. (Havaalanı dışında taksimetrenin açılışı 5 Dirhem) Burada yeri gelmişken söylemeden geçmeyeyim, maalesef ülkemizde sıklıkla yaşadığımız bir şey olan taksi dolandırıcılığı Dubai’de söz konusu değil. Taksiciler devletin ya da yerel yönetimlerin maaşlı çalışanları olduğu için sizi dolandırmaya ya da fazla para almaya çalışmaları söz konusu değil. O yüzden güvenle taksiye binebilirsiniz. Metro seyahati için ödediğimiz ücret 6 Dirhem ancak ilk kez kart aldıysanız kart ücreti ile 25 Dirhem ödüyorsunuz. Dubai’de metro ücretleri mesafeye göre belirlendiği için ilk aşamada kartınızın bakiyesi düşmüyor inerken tekrar kartınızı okutmanız gerekiyor ve asıl bakiye düşümü inişinizde gerçekleşiyor. Kartınızda biniş esnasında minimum 7,5 Dirhem kredi olmak zorunda. Biz iki durak için 6 Dirhem ödedik. Bir de ülkemizde karşılaşmadığınız bir uygulama da vagon sınıfları, vagona binerken dikkatli olmalısınız. Vagonlar kadınlara özel, gold ya da standart olarak farklılaşıyor. Yanlışlıkla bindiğinizde ciddi para cezaları ödemek durumunda kalıyorsunuz.
Dublin ile kıyaslarsak böyle bir sınıflandırma söz konusu değil haftalık 20 EUR ödeyerek kart alıyorsunuz ve sınırsız seyahat hakkınız oluyor. Kıyaslayacak olursak aylık ulaşım gideriniz kabaca Dubai için 150 Dirhem iken, Dublin için 80 EUR. Toplu taşıma Dublin’de daha rahat, Dubai’de ise nispeten biraz daha zor diyebilirim. Çünkü mesafeler uzun ve metro ağı çok gelişmiş değil. Dublin’de ise metro yok ancak gerek otobüs gerek tramvay olsun çok fazla seçenekle kolaylıkla seyahat edebiliyorsunuz. Toplu ulaşımın gelişmemesinin bir sebebi de Dubai’de yakıtın ve otomobilin ucuz olması diyebiliriz tabi yollar da çok geniş o açıdan toplu taşıma çok tercih edilmiyor.
Dubai Mall’a geldiğimizde, öğrencim bizi metro çıkışını unutmamamız konusunda uyarmıştı, durak çok büyük ve çok fazla girişi var. Şaka yaptığını düşündüm ama gerçekten o kadar büyük ki 1 saatte ancak doğru çıkışı bulabildik. Dubai Mall’da 1200’den fazla mağaza var ve yerel halkla en çok burada karşılaştık. Diğer gezdiğimiz yerlerde ise yok denecek kadar bir Arap vardı. Dubai’de herkes İngilizce konuşuyor. Bindiğiniz taksiden, alışveriş yaptığınız marketin kasiyerinden tutun herkes İngilizce biliyor. Bu nedenle kendimi BAE’den ziyade, anadili İngilizce olan bir ülkede gibi hissettim diyebilirim. Türk yoğunluğu açısından bakacak olursak, diğer popüler eğitim lokasyonu olan İrlanda’ya oranla daha az olduğunu söyleyebilirim. Belki sayı olarak aynı olsa bile şehir çok büyük olduğundan karşılaşma oranınız daha düşük.
Alışveriş yapma imkânım olmadı ancak genel olarak fiyatlar Türkiye’nin biraz üzerinde diyebilirim. İrlanda ile benzer olduğunu söyleyebilirim. Tabii bunun en önemli sebebi kur dezavantajına sahip olmamız. Eğitim için yurt dışına çıktığınızda artık yerel para birimi ile düşünmeye başlamanızda fayda var çünkü belli bir noktadan sonra sürekli kur hesabı sizi hem yorar hem de alışveriş yapamaz hale getirebilir.
Bir şeyler yemek için McDonalds’a oturduk. McDonalds olan tüm ülkelerde menüye dahil olduğu için kıyaslaması kolay olan 3 adet Big Mac Menü için 75 Dirhem ödedik. Yani yaklaşık kişi başı 8 USD iken, Dublin’de aynı menü 9 EUR. Gün sonunda konaklamamıza metro sonrası otobüsle döndük ve sadece 3 Dirhem harcadık.
Öğrencim Mustafa’nın da söylediğine göre Dubai’de bir öğrenci aylık 400 Dirhemi mutfak alışverişine harcıyor. Konaklama için ise en merkezi yerde odalar 1000-1500 Dirhem civarında. Bahsettiğim bu tutar içerisinde bütün faturalar dahil. Bir öğrencinin aylık ortalama gideri 2000 Dirhem bu da 600 USD diyebiliriz. Dubai’de öğrencilerin haftalık 20 saat çalışma izni var ancak ücretler saatlik olarak belirlenmiyor ve aylık olarak ödeniyor. Dubai’de öğrencilerin çalıştığı işler için minimum ücret aylık 2000-2500 Dirhem civarında ve bu miktar öğrencilerin geçimini sağlamalarına rahatlıkla yetiyor. Ancak şunu belirtmeden geçmek istemiyorum, hangi ülkede eğitime giderseniz gidin bir süre iş bulamayacağınızı düşünerek hazırlıklı olmanızda fayda var. Bütçeniz sizin 6 aylık eğitiminizi karşılayacak düzeyde olması sizin orada strese girmeden rahatlıkla İngilizceye odaklanmanızı sağlar. Yoksa üzerinizde oluşan para kazanma yaşam mücadelesi sizi eğitim amacınızdan uzaklaştırabilir. Eğitim sırasında bunu bizzat yaşamış birisiyim. Mezun olduktan sonrası İngiltere’de dil eğitimi almaya gittiğimde oradaki masraflarımı kendim karşılamak zorundaydım ve çalışmaya odaklandım bu nedenle eğitimime yeterince odaklanamamıştım.
Dublin ile kıyaslayacak olursak bir öğrenci aylık 900 EUR oda kirası ödüyor. Bu ücret pandemi öncesi 500 EUR civarındaydı ancak ücret pandeminin yaşattığı konaklama sıkıntısından dolayı 900 EUR sularını bulabiliyor. Şehir içi ulaşım için aylık 80 EUR ayırmanız gerekiyor. Eğer konaklamanız okula yakınsa şanslısınız çünkü yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz. Aylık mutfak harcamanızı ortalama 300 EUR olduğunu düşündüğümüzde, toplam aylık yaşam gideriniz 1280 EUR civarında ve İrlanda’nın öğrenciye sunduğu haftalık 20 saat çalışma izni ile kazanacağınız saatlik 11 EUR ile bu masrafı karşılamanız zor. Dublin’de öğrenciler için mevcut durumda yaşanan en büyük sıkıntı konaklama. Şehir çok küçük ve Dubai kadar fazla yapılaşma yok. İrlanda biraz da bu sıkıntıların azalmasını sağlamak için vize sayısını azaltarak yoğunluğu azaltma yoluna gitti.
Yeri gelmişken vizelerden de bahsetmek istiyorum. İrlanda vizesi uzunca zamandır 6 ayda sonuçlansa da, bir süredir bu süreç 8 haftaya kadar düştü. Kaldı ki vize işlemleri sırasında hesabınızda bulunması gereken tutar hesabınıza yeni girdi ise, işlem sonrası tutarın 6 ay beklemesini talep ediyorlar ve bunu da hesaba kattığımızda toplamda 8 aya varan bir süreç sizi bekliyor.
Dubai’de ise işler çok daha kolay başvuruyu okul sizin adınıza yapılıyor ve sponsorunuz okul olduğu için herhangi bir finansal kaynak sunmanıza gerek kalmıyor ve ortalama 1 ayda vizeniz sonuçlanıyor. Özellikle eğitim seviyesi düşük ve hali hazırda banka hesabında para bulundurmayan öğrenciler için inanılmaz kolay bir vize süreci diyebilirim.
Tahmin edebiliyorum ki, birçoğumuzun hayali Avrupa’da bir okuldan eğitim almak ve yaşamak. Ancak mevcut konjonktürde Avrupa’nın içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle eğitim için Avrupa’yı tercih eden öğrencilerde zorluk yaşıyor. Eğitimleri sonrasında eğitim aldıkları ülkede iş bulmak ve hayatlarını sürdürmek her geçen gün zorlaşıyor. Bu açıdan eğitim için ülke tercihi yaparken ülkenin mevcut ekonomik durumunu da dikkate almak çok faydalı olacaktır. Dubai gelişmekte ve değişmekte olan bir bölge şu an petrole dayalı olan ekonomik yapısını değiştirmekte. Değişimin bir ayağı olarak yoğun bir şekilde turizm, eğitim ve ticaret üzerine yatırım yaparak yabancı yatırımcıları da ülkeye çekmeye çalışıyorlar ve deneyimlerimden bunda çok başarılı olduklarını söyleyebilirim. Dubai’de çalışmak için bulunan sayısız Avrupalı var.
Dubai’de eğitiminiz sonrasında bir iş fırsat bulursanız, çalışma izni almanız diğer ülkelerden çok ama çok kolay. Bu avantajı sayesinde yüzlerce farklı ülkeden insanlar çalışma, eğitim, yatırım için Dubai’de bulunuyorlar. Dubai’ni bu kozmopolit yapısına rağmen bu denli düzenli olması gerçekten şaşırtıcı. Gördüğüm kadarıyla düzenin bu denli iyi işlemesinin sebebi konulan kurallar ve bunların ayrımcılık gözettirmeden uygulanması. Bu sayede herkes güvenli bir şekilde yaşayabiliyor. Ayrıca belirtmeden geçmeyeyim ki bir kadın olarak kendimi bu denli güvende hissettiğim bir ülke olmamıştı.
Kısaca yurt dışı eğitim için Dubai bence parlayan bir yıldız. Evet bir Avrupa ülkesi gibi köklü bir tarihe de sahip değil ya da anadili İngilizce değil. Ancak sunduklarıyla bu dezavantajları ortadan kaldırıyor. Aşağıda sizin için örnek bir kıyas tablosu hazırladım. Tabloyu incelediğinizde Dubai’nin aslında o kadar da pahalı olmadığını siz de anlayacaksınız!
DUBAI DE 6 AYLIK EĞİTİM MASRAFINIZ
EV ALIŞVERİŞİ
400 DİRHEM =120 USD
YOL PARASI
105 DİRHEM =35 USD
EV KİRASI (TEK ODA KİRALAMA)
1000-1500 DİRHEM = 300-450 USD
MİN KAZANILAN
2000-2500 DİRHEM=600-750 USD
6 AYLIK +2 HAFTA KONAKLAMA VE VİZE ÜCRETİ DAHİL EĞİTİM MASRAFINIZ
5595 USD
TOPLAM 6 AYLIK EĞİTİM VE HER ŞEY DAHİL MASRAFI
2855 USD YAŞAM + 5595 USD EĞİTİM = 8450 USD
DUBLIN DE 6 AYLIK EĞİTİM MASRAFINIZ
EV ALIŞVERİŞİ
300 EUR
YOL PARASI
80 EUR
EV KİRASI (TEK ODA KİRALAMA)
700-900 EUR
MİN KAZANILAN
1200 EUR
6 AYLIK +2 HAFTA KONAKLAMA VE VİZE ÜCRETİ DAHİL EĞİTİM MASRAFINIZ (ORTA KALİTELİ BİR OKULDA)
4000 EUR
TOPLAM 6 AYLIK EĞİTİM VE HERŞEY DAHİL MASRAFI
5780 EUR YAŞAM+ 4000 EUR EĞİTİM = 9780 EUR (10,270 USD)
Bekliyoruz!
Emine NAMAL
EğitimAL Yurt Dışı Eğitim - Ankara Ofis
Telefon: (0312) 426 31 33
E-Mail: emine@egitimal.com