EğitimAL

AMERİKA Vize Rehberi


Kimler vize almalı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eğitim amacı ile kısa ya da uzun süreli olarak Amerika'da bulunacaklarsa, hangi tür pasaporta sahip olurlarsa olsunlar, durumlarına uygun olan vize türüne başvurmak zorundadırlar. 

Nereden başvuruda bulunmalıyım?

Başvurularınızı Ankara'daki ABD Büyükelçiliği ya da İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu'na yapabilirsiniz. 

Başvuruya kendim mi gitmeliyim?

Başvurularınız sırasında vize görevlisi tarafından mülakata alınırsınız; ayrıca parmak izniniz alınır. Bu nedenle başvuruya bizzat gitmeniz gerekmektedir.

Başvuru sırasında herhangi bir mülakata tabi tutulur muyum?

Evet. Tüm vize başvurularında kişinin bizzat giderek mülakata katılması gerekmektedir.

Vizem ne kadar sürede sonuçlanır?

Vizeniz sonucu mülakat sonunda size söylenir. Eğer vizeniz onaylanmışsa pasaportunuz elçilikte kalır ve vize basıldıktan sonra ortalama 3-4 iş günü içerisinde size ulaştırılır.

Vize ücreti ne kadardır?

Amerika vize ücreti 160 USD'dir. Ancak öğrenci vizesine başvuruda bulunan kişiler, SEVIS sisteminde aktif olabilmek için SEVIS Fee denilen 200 USD'lik ücreti de vize görüşmesinden önce ödemelidirler.

Vizem ne kadar süre ile geçerlidir?

Amerika'ya alınan öğrenci vizeleri genelde okul tarafından size gönderilen I20 belgesinde yazan süreye göre verilmektedir. Yani eğitim süreniz ile pararleldir. Ancak bazen eğitim süreniz 2 ay olsa bile size 5 yıllık vize verebilirler. Bu durumda aslolan I20 belgenizin üzerinde yazan süredir. Eğer vizeniz I20 sürenizden daha kısa bir süre için verildiyse geçerli I20 ile Amerika'da kalmaya devam edebilirsiniz.

Vize sırasında bana bir kağıt verdiler bu ne demek?

Amerika vize mülakatı sonucunda bazı kişilere bir kağıt verilmektedir. Bu kağıtın 3 anlamı olabilir;

1- Kişi vize reddi almıştır ve neden red aldığını anlatan bir metin içerebilir.

2- Kişi red almamıştır ancak vize memuru kendisinden ek belge talep etmiştir. Bu durumda kişi, istenilen ek belgeleri tamamladıktan sonra kendisine verilen kağıtla birlikte, istenilen belgeleri, I20 belgesini ve pasaportunu elçiliğe kargo yapmalıdır. Daha sonra vize basılmış olan pasaportu kendisine gönderilecektir.

3- Kişi name-check denilen isim-kontrol sistemine takılmıştır. Kendisine verilen kağıtta sonucunu takip etmesi için gerekli olan numara yazılıdır. Sonuç çıktığında kendisine verilen kağıtla birlikte pasaportunu ve I20 belgesini elçiliğe kargo yapmalıdır. Daha sonra vize basılmış olan pasaportu kendisine gönderilecektir. Bu sistem isim benzerliği araştırma sistemi olarak algılanabilir. Daha çok Ali Kara, Mehmet Öztürk gibi yaygın olarak bulunan isimlere sahip kişiler böyle bir kontrole takılmaktadır. Bu şekilde ismi bulunanların vize başvurularını mümkün olduğunca erken yapmaları tavsiye edilmektedir. 

Vize süresince Amerika'ya istediğim kadar giriş çıkış yapabilir miyim?

Amerika vizeleri genelde çok girişli olarak verilmektedir. Yani normal koşullar altında okuldan alacağınız izin kağıdı ile birlikte Amerika'ya istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.

Ancak eğer vize süreniz I20 üzerinde yazan süreden daha kısa zaman için verildiyse ve I20'niz geçerli olduğu halde vize süreniz bittikten sonra Amerika'dan çıkış yaparsanız, tekrar ülkeye giriş için vize almanız gerekmektedir.

Eğer vizeniz I20'de yazılı olan süreden daha uzun süre için verildiyse ve Amerika'dan çıkış yaptıysanız, Amerika'ya tekrar giriş için ya aynı SEVIS numarası ile tekrar I20 edinmeniz gerekmektedir ya da yeni bir SEVIS numarası ile yeni bir vize almanız gerekmektedir. 

Vizemi Amerika'dayken uzatabilir miyim?

Amerika'dayken vizenizi uzatamazsınız ancak I20 belgenizi uzatarak Amerika'daki eğitiminize devam edebilirsiniz. 

Eğitimim sırasında Amerika'da çalışabilir miyim?

Bu durum daha çok hangi okula / programa kayıt yaptırdığınıza bağlıdır. Akademik eğitim amacı ile Amerika'da bulunan kişilerin çalışma izni vardır ancak dil eğitimi amacı ile giden kişilerin çalışma izni bulunmamaktadır.

Eğitimim bittikten sonra Amerika'da kalıp çalışabilir miyim?

Akademik eğitim amacı ile Amerika'da bulunanlar ya da 9 ay ve üzerinde bir sertifika programına dahil olanlar, iş bulmaları durumunda eğitimleri bittikten sonra öğrenci vizelerini 1 yıl süre ile çalışmalarına imkan sağlayan başka bir vize türüne çevirebilme hakkına sahiptirler. Ancak dil eğitimi amacı ile bulunan kişilerin böyle bir hakkı yoktur. Fakat dil eğitimi ya da farklı bir amaçla Amerika'ya gitmiş olan kişiler gerekli koşulları sağlamaları durumunda Amerika'dayken vize türlerini değiştirmek için başvuruda bulunabilirler.

Amerika'ya eğitim amacı ile giden kişiler aşağıdaki vize türlerinden kendilerine uygun olanına başvuruda bulunmak zorundadır.

 

Tourist Visa
(Turistik Vize)

Student Visa
(Öğrenci Vizesi)

Kimler başvurabilir?

Daha önceden turist vizesi olan ya da turist vizesi alacak kişiler. 12 haftaya kadar turistik vize ile eğitim alınabilecek (haftalık ders saati 16 saati aşmayan) programlara katılabilirler.

Haftalık ders saati 16 saat ve üzerinde olan her türlü dil eğitim programlarına katılacak kişiler, akademik programlara katılacak kişiler, lise eğitimi için gidecek kişiler, sertifika – diploma programlarına katılacak kişiler.

Vize ücreti ne kadar?

160 USD

160 USD

SEVIS bedeli ne kadar?

yok

200 USD

Vizem ne kadar geçerli?

Genelde 10 yıllık verilir ama bir girişte en fazla 12 hafta eğitim alabilirsiniz.

Vizeniz genelde eğitim sürenizin tamamını kapsayacak şekilde basılır. Ancak aslolan vize süreniz değil, vize başvurunuz için size okuldan gönderilen I20 belgesinin süresidir.

Vize süresince Amerika'ya istediğim kadar giriş çıkış yapabilir miyim?

Evet

Evet, ancak ülkeye giriş sırasında çıkmadan önce okulunuzdan almış olduğunuz izin belgesini göstermeniz gerekmektedir.

Vizemi Amerika'dayken uzatabilir miyim?

Hayır

Evet

Amerika'da çalışabilir miyim?

Hayır

Hangi programa katıldığınıza bağlı olarak değişmektedir. Üniversite bünyesinde eğitim alacak kişiler, eğitimlerinin ilk yılında sadece kampüs içerisinde, ikinci yılından itibaren de kampüs içi ve dışında parttime çalışma iznine sahiptir.

Eğitimin sonrasında Amerika'da kalıp çalışabilir miyim?

Hayır

Hangi programa katıldığınıza bağlı olarak değişmektedir. Program süresi 9 ay ve üzerinde olan ve üniversite bünyesinde eğitim almış kişiler, programları bittikten sonraki 3 ay içerisinde iş bulurlarsa, vizelerini çalışma vizesine çevirebilirler.

Amerika vizesi için gerekli belgeler;

1- DS 160 Vize basvuru formu onayı

2- Randevu onayını gösterir sayfanın çıktısı

3- Vize ücretinin ödendiğine dair makbuz (online olarak ödenmektedir, çıktı yeterlidir)

4- I20 Belgesi aslı (imzalamayı unutmayınız)

5- SEVIS ödendi onayı çıktısı (online olarak ödenmektedir)

6- En az 6 ay geçerli pasaport 

7- Varsa eski pasaportunuz 

8- 2 adet fotoğraf (5*5 cm ölçülerde olmalıdır, başvuru sırasında sisteme yükleseniz bile tedbiren yanınızda 1 adet fotoğraf bulundurmanızı tavsiye ederiz)

9- Öğrenci iseniz okuduğunuz okuldan alacağınız öğrenci belgesi ve kapalı zarfta transcript

10- Mezun iseniz en son mezun olduğunuz okuldan aldığınız diploma ve kapalı zarfta transcript / diploma supplement

11- Çalışan iseniz çalıştığınız işyerinden alacağınız izin belgesi ve işe giriş bildirgesi

11- Varsa evlenme cüzdanınız

12- Erkekler için askerlik tecil / terhis belgesi

13- 18 yaşından küçükler için anne ve baba tarafından ortak olarak verilmiş muvaffakatname

14- Masraflarınızı kendiniz karşılayacaksanız;

    - Size ait banka hesap dökümleri

    - Çalışan iseniz son 3 aylık maaş bordronuz

   - Kendinize ait şirketiniz varsa, şirketin vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri / imza beyannamesi, ticaret odası kaydı, açılış belgesi

15- Masraflarınızı aileniz karşılayacaksa;

    - Ailenize ait banka hesap dökümleri

    - Ailenizde çalışan kişilerin son 3 aylık maaş bordronuz

   - Ailenizin kendi şirketi varsa, şirketin vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri / imza beyannamesi, ticaret odası kaydı, açılış belgesi

16- Masraflarınız çalıştığınız kurum tarafından karşılanıyorsa;

    - Devlet kurumu ise kurumdan sponsorluk yazısı

  - Özel bir firma ise, firmanın vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri / imza beyannamesi, ticaret odası kaydı, açılış belgesi, firmaya ait banka hesap dökümleri ve masraflarınızı karşılayacaklarına dair sponsorluk yazısı

* Elçilik durumunuza bağlı olarak sizden ek belge isteyebilir. Bu gibi bir durumda size istedikleri belgelerin üzerinde belirtildiği bir kağıt verirler. Belgeleri temin ettiğinizde, bu size verilen kağıtla birlikte, belgeleri, pasaportunuzu, I20 belgenizi ve SEVIS odeme dekontunuzu elçiliğe kargo ile göndermeniz gerekmektedir. Daha sonra pasaportunuz size kargolanır. 

AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİ VE KONSOLOSLUK ADRESLERİ

Amerika Büyükelçiliği - Ankara

Atatürk Bulvarı No:110 Kavaklıdere Çankaya Ankara

tel: 0312 455 5555

fax: 0312 466 1586

Genel mail adresi: webmaster@state.gov

Vize bölümü mail adresi: http://ankaraniv.net/d_contactus.aspx adresinden iletişime geçebilirsiniz. 

Amerika Başkonsolosluğu - İstanbul

Üç Şehitler Sokak No:2 İstinye İstanbul

tel: 0212 335 9000

Genel mail adresi: istanbul-webmaster@state.gov

Vize bölümü mail adresi: http://turkish.turkey.usembassy.gov/sorular_ve_yorumlar_ist.html adresinden iletişime geçebilirsiniz. 

Yukarı