Avustralya

Avustralya vize başvurularınızla ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz


Kimler vize almalı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eğitim amacı ile kısa ya da uzun süreli olarak Avustralya’da bulunacaklarsa, hangi tür pasaporta sahip olurlarsa olsunlar, durumlarına uygun olan vize türüne başvurmak zorundadırlar. 

Nereden ve nasıl başvuruda bulunmalıyım?

Vize başvuruları sadece Ankara Avustralya Büyükelçiliği tarafından kabul edilmektedir. Şahsen ya da posta yolu ile başvuruda bulunabilirsiniz. 956A formunu doldurarak farklı bir kişi ya da kuruma da sizin adınıza başvuruda bulunma yetkisi verebilirsiniz.

Başvuru sırasında herhangi bir mülakata tabi tutulur muyum?

Başvuru evraklarınızı şahsen teslime ederseniz başvuru sırasında, uygun görülmesi durumunda elçilik görevlileri size bazı sorular sorabilirler. Fakat genellikle, başvurunuzu teslime alan memur ile, inceleyip vizeniz hakkında karar verecek olan memur farklıdır. Bu durumlarda, başvurunuz, asıl inceleyecek olan kişiye teslime edildikten sonra, vize görevlisi size telefon ile ulaşıp bazı sorular sorabilir. Ancak unutmayınız bu zorunlu bir durum değildir ve size hiç telefon etmeden de vize başvurunuz hakkında karar verebilirler.

Vizem ne kadar sürede sonuçlanır?

Vizeniz ortalama 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süreç elçiliğin yoğunluğuna ve sizin durumunuza (daha önceden vize almış olup olmamanız gibi) bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sağlık kontrolü / Doktor muayenesi nedir? Gerekli sağlık raporunu nereden ve ne zaman almalıyım?

Avustralya, diğer bazı ülkelerin de uyguladığı gibi, kendi ülkesine gelecek olan ziyaretçilerden bir sağlık raporu istemektedir. Bu raporun sunulması turistik vizelerde zorunlu olmamasına ragmen, öğrenci vizesine başvuruda bulunanlar için zorunludur. Doktor muayenesi sırasında kan testi yapılır ve göğüs filmi çekilir.

Bu sağlık raporu sadece elçiliğin anlaşmalı olduğu panel doktorları tarafından verilebilir. Panel doktorları hakkında detaylı bilgiye https://www.border.gov.au/Lega/Lega/Help/Location/turkey adresinden ulaşabilirsiniz.

Vize başvurunuz değerlendirildikten sonra, elçilik size yada yetki verdiğiniz kişiye email yolu ile ulaşır ve başvuru numaralarının yer aldığı bir belge gönderir. Kişi bu belge ile birlikte kendisi için uygun olan bir panel doktorundan randevu almalıdır. Vize başvurusundan önce herhangi bir sağlık raporu almanız gerekmez.

Banka kredisi ile vize başvurusu nasıl oluyor?

Eğer Avustralya’da 12 hafta ve üzerinde bir eğitim almak istiyorsanız ve oradaki eğitim ve yaşam masraflarınızı banka kredisi çekerek karşılamak gibi bir planınız varsa; Avustralya vize başvurunuz sırasında bankadan size kredi çekimi ve geri ödemeleri gibi konularda verilen evrakları sunabilirsiniz.

Banka kredisi ile eğitiminizin tamamını karşılayabileceğiniz gibi bir kısmını birikiminizden bir kısmını da kredi ile de karşılayabilirsiniz. Eğer subclass 570 başvurusunda bulunuyorsanız, ve masrafların bir kısmını birikiminizden karşılayacaksanız, birikiminiz için 90 gün kuralı yine geçerlidir.

Kredi sizin adınıza olabileceği gibi, anne, baba, kardeşler yada büyükanne - büyükbabanızın adına da olabilir.

Avustralya vizesi ile Yeni Zelanda’ya seyahat edebilir miyim?

Hayır. Avustralya ve Yeni Zelanda iki ayrı ülke olup birbirlerinden bağımsız olarak vize uygulaması yapmaktadırlar. Eğer Avustralya’da bulunduğunuz süre içerisinde Yeni Zelanda’yı ziyaret etmek istiyorsanız, Avustralya vizeniz onaylandıktan sonra Yeni Zelanda vizesine de başvuruda bulunmanız gerekir. Eğer isterseniz Yeni Zelanda vizesine Avustralya’dayken de başvuruda bulunabilirsiniz.

 

Avustralya’ya eğitim amacı ile giden kişiler aşağıdaki vize türlerinden kendilerine uygun olanına başvuruda bulunmak zorundadır.

 

Tourist Visa – subclass 600
(Turistik Vize)

Student Visa – subclass 570, 572, 573
(Öğrenci Vizesi)

Kimler başvurabilir?

12 haftaya kadar eğitim alacak kişiler bu vize türüne başvuruda bulunabilirler.

Haftalık ders saati 16 saat ve üzerinde olan her türlü dil eğitim programlarına katılacak kişiler, akademik programlara katılacak kişiler, sertifika – diploma programlarına katılacak kişiler.

Vize ücreti ne kadar?

135 AUD

550 AUD

Doktor muayanesi gerekli mi?

Hayır

Evet

Vizem ne kadar geçerli?

90 gün süre için basilar.  .

Vizeniz genelde eğitim sürenizin tamamını kapsayacak şekilde basılır.

Vize süresince Avustralya'ya istediğim kadar giriş çıkış yapabilir miyim?

Vizenizin tek girişli mi çok girişli mi basıldığına bağlı.

Evet, ancak ülkeye giriş sırasında çıkmadan önce okulunuzdan almış olduğunuz izin belgesini göstermeniz gerekmektedir.

Vizemi Avustralya’dayken uzatabilir miyim?

Hayır

Evet, ancak bu durum program sürenize göre değişmektedir. 12 – 23 hafta arasında programa katılanlar uzatamaz, 24 – 39 hafta arasında katılanlar uzatmak için başvuruda bulunma hakkında sahiptir ancak vize uzatımına oradaki memurlar karar verir, 40 hafta ve üzerinde gidenlerin uzatma hakkı vardır.

Avustralya’da çalışabilir miyim?

Hayır

Evet, ülkeye girdiğiniz andan itibaren çalışma izniniz vardır.

Eğitimin sonrasında Avustralya’da kalıp çalışabilir miyim?

Hayır

Hangi programa katıldığınıza ve program sürenize bağlı olarak değişmektedir. Sertifika – diploma programlarına ve akademik programlara katılıp toplam 2 yıl ve üzerinde eğitim alanlar vizeleri bittikten sonra mezuniyet sonrası çalışma hakkını kazanırlar.

 

Avustralya öğrenci vizesi için gerekli belgeler;

1- Vize başvuru formu

2- Acente yetki belgesi

3- Vize ücreti (başvuru formu sonundaki kısıma kredi kartı bilgilerinizi ekleyebilirsiniz ya da nakit olarak ödenebilir)

4- En az 6 ay geçerli pasaportunuzun fotokopisi

5- Varsa eski pasaportunuzun fotokopisi

7- Varsa daha önceki vizelerinizin olduğu sayfaların fotokopisi ve giriş çıkış mühürlerinin olduğu sayfaların fotokopisi

8- Başvuru sahibinin öğrenim görmeyi planladığı kurumdan alınmış elektronik Confirmation of Enrolment (CoE) certifikası ve/veya Avustralya’daki öğrenim kurumundan öğrenci olarak kabul edildiğini belirten ön kabul yazısı

9- 1 adet biyometrik fotoğraf

10- Vukuatlı nüfus kayıt örneği

11 - Adli sicil kaydı (adli sicil kaydı yoktur, adli arşiv kaydı yoktur şeklinde yazılmalıdır)

12- Öğrenci iseniz okuduğunuz okuldan alacağınız öğrenci belgesi ve kapalı zarfta transcript

13- Mezun iseniz en son mezun olduğunuz okuldan aldığınız diploma ve kapalı zarfta transcript / diploma supplement

14- Çalışan iseniz çalıştığınız işyerinden alacağınız izin belgesi ve işe giriş bildirgesi

15- Varsa evlenme cüzdanı fotokopisi

16- Erkekler için askerlik tecil / terhis belgesi

17 - Daha önce katıldığınız İngilizce kurslarından alınan sertifikalar

18- Masraflarınızı kendiniz karşılayacaksanız;

    - Size ait banka hesap dökümleri** ya da banka kredisi çektiğinize dair belgeler

    - Çalışan iseniz son 3 aylık maaş bordronuz

   - Kendinize ait şirketiniz varsa, şirketin vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri / imza beyannamesi, ticaret odası kaydı, açılış belgesi

14- Masraflarınızı aileniz karşılayacaksa;

    - Ailenize ait banka hesap dökümleri** ya da banka kredisi ile ilgili belgeler

    - Ailenizde çalışan kişilerin son 3 aylık maaş bordronuz

   - Ailenizin kendi şirketi varsa, şirketin vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri / imza beyannamesi, ticaret odası kaydı, açılış belgesi

15- Masraflarınız çalıştığınız kurum tarafından karşılanıyorsa;

    - Devlet kurumu ise kurumdan sponsorluk yazısı

   - Özel bir firma ise, firmanın vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri / imza beyannamesi, ticaret odası kaydı, açılış belgesi, firmaya ait banka hesap dökümleri ve masraflarınızı karşılayacaklarına dair sponsorluk yazısı

 

* Türkçe belgelerinizin yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevirilmesi gerekmektedir.

**Eğer sadece dil eğitimi için gidiyorsanız hesabınızdaki paranın en az 90 gündür hesabınızda olması gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvrunuz değerlendirmeye 90 gün tamamlandığında alınacaktır. Ancak kredi çektiyseniz 90 gün kuralı geçerli değildir.  

 

 

KONSOLOSLUK VE VİZE BAŞVURU MERKEZLERİNİN ADRESLERİ

Avustralya Büyükelçiliği - Ankara

Ugur Mumcu Caddesi MNG Binası No:88 Kat.7

Gaziosmanpaşa Çankaya Ankara

tel: 0312 459 9500

fax: 0312 446 4827

immigration.ankara@dfat.gov.au  

Avustralya Başkonsololuğu - İstanbul

Ritz Carlton Konutları

Asker Ocağı Caddesi No:15 

Elmadağ Şişli İstanbul

tel: 0212 393 8542

fax: 0212 243 1332

istanbul@austrade.gov.au  

Avustralya Konsolosluğu - Çanakkale

Kolin Hotel Boğazkent Mevkii L-2 

Kepez Çanakkale

tel: 0286 218 1721

fax: 0286 218 1724

canakkale.consulate@dfat.gov.au  

Bilgi İstek Formu
www.egitimal.com dan ulaşıp kayıt işlemlerini tamamlayan her 10. Öğrencimize egitimAL’ dan Yurtdışı Gidiş Dönüş bileti hediye!